Jakie jest idealne śniadanie według Polaków? Smaczne – deklaruje 51%
respondentów. Zwracamy uwagę także na łatwość i szybkość przygotowania oraz by
zawierało porcję warzyw lub owoców. Marka owsianek funkcjonalnych NESVITA
firmy Nestlé przedstawia wyniki ankiety „NESVITA dobry dzień” zrealizowanej
wspólnie z agencją badawczą SW Research.
Zdecydowana większość Polaków – blisko 76% – spożywa śniadanie codziennie.
Pozostałej części badanych zdarza się jednak pominąć ten najważniejszy posiłek dnia:
14% robi to sporadycznie, a co dziesiąty ankietowany je śniadania nieregularnie, rzadko
bądź wcale. Jeśli je pomijamy to dlatego, że akurat nie jesteśmy głodni, nie mamy czasu
lub ochoty go przygotować. Czas staje także na przeszkodzie, by posiłek ten był
codziennie prawidłowo zbilansowany. Choć aż trzech na czterech respondentów uważa
swoje śniadania za zdrowe, na to, by było takie codziennie najczęściej nie pozwala właśnie
brak czasu (36%), ale i przyzwyczajenie (33%).
Jak podkreśla Katarzyna Żywczyk, Specjalistka ds. Żywienia w Nestlé Polska – Warto
pamiętać, że rozpoczynanie każdego dnia od zbilansowanego śniadania daje nam energię
na czekające w ciągu dnia zadania, poprawia koncentrację i pobudza nasz metabolizm do
działania po nocnej przerwie. Odpowiednio skomponowane śniadanie może wpływać
na dłuższe odczuwanie sytości, a także zapobiega przed podjadaniem w ciągu dnia
i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Warto podkreślić, że regularne spożywanie
śniadań przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy, insuliny,
cholesterolu ogółem oraz frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także triglicerydów. Czynniki te
mają istotne znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych, takich jak choroby sercowo-
naczyniowe, cukrzyca, zespół metaboliczny czy otyłość.
Priorytet: zdrowie!
Czym zatem dla badanych jest zdrowe śniadanie? Jego najczęściej wskazywanym
składnikiem są warzywa – co podkreśla połowa respondentów (szczególnie kobiety i osoby
w wieku 18-29 lat). Owoce i pieczywo wskazuje 22% z nas, niewiele mniej – mięso i
wędliny. Nabiał i jajka to blisko 20% wskazań. W zdrowotnym śniadaniowym menu
Polaków znajdują się również sery, pełnoziarniste i ciemne pieczywo, a także musli,
owsianki i płatki.
Co ciekawe, aż 70% respondentów zwraca uwagę na zawartość błonnika w swoich
posiłkach, jako jego źródło wskazując najczęściej pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane,
świeże warzywa i owoce, kasze, nasiona roślin strączkowych. – Błonnik pokarmowy jest
bardzo istotny i z pewnością warto o nim pamiętać, szczególnie, że – wbrew deklaracjom –
wciąż niestety jest go w naszej codziennej diecie za mało. Dlaczego warto uwzględnić go w
menu? Korzystnie wpływa między innymi na pracę przewodu pokarmowego, zapewnia
uczucie sytości oraz obniża tempo wchłaniania glukozy do krwi – mówi Katarzyna Żywczyk
i dodaje – By wesprzeć konsumentów w zdobywaniu rzetelnej wiedzy na ten temat, marka
NESVITA wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki realizuje kampanię „Siła błonnika”.
W materiałach przygotowywanych przez ekspertów znaleźć można informacje o wielu
funkcjach, które błonnik pełni w zbilansowanej diecie, a także poznać jego najlepsze
źródła.
Gotowe rozwiązania: pysznie, szybko, pożywnie
Z badania wynika, że poza smakiem (51%), dla respondentów bardzo ważne są także
łatwość i szybkość przygotowania śniadania (po 39% wskazań). Z pewnością dlatego tak
chętnie sięgamy po gotowe produkty ułatwiające przygotowanie tego posiłku (takie, jak np.
owsianki czy musli). Z różną częstotliwością sięga po nie aż 89% respondentów.
To najczęściej osoby w wieku 18-39 lat.
Doskonałą odpowiedzią na te potrzeby są nowe owsianki funkcjonalne NESVITA.
Charakteryzują się one świetnym smakiem, co potwierdzają testy zrealizowane wśród
konsumentów, a także dobrym składem. To kompozycje naturalnych pełnoziarnistych
płatków owsianych, suszonych owoców i nasion, z odrobiną naturalnego miodu – bez
dodatku białego cukru. Nowe warianty obejmują trzy funkcjonalne rozwiązania wspierające
trawienie (wariant śliwkowo-jabłkowy z nasionami siemienia lnianego i wapniem), zdrową
skórę (wariant marchewkowo-jabłkowy, z siemieniem lnianym i witaminami B 2 i B 3 ) oraz
odporność (łączący maliny, czarne porzeczki z witaminami C oraz B 6 ) – komentuje
Marzena Maciąg-Urbańska, Kierownik Grupy Produktów w Nestlé Polska i dodaje –
Owsiankę wystarczy zalać mlekiem, napojem roślinnym czy też jogurtem, by w kilka minut
uzyskać gotowy posiłek. Jest ona nie tylko dobrym źródłem błonnika, ale i pyszną
propozycją śniadaniową dla każdego – także tych z nas, którym często brakuje czasu
o poranku.
Leave a Reply